Coffee break sau noul trend pentru evenimente corporate de succes
Coffee break-ul de la un eveniment corporate înseamnă mai mult decât o pauză într-un program încărcat, ci este și un bun prilej pentru angajați sau invitați de a socializa cu ceilalți. Fie că vorbim despre un eveniment in-house la care participă angajații unei companii, sau o întâlnire de tip networking, participanții pot profita de coffee break pentru a stabili detaliile unui proiect sau a unei afaceri într-un mediu relaxat, savurând o gustare delicioasă.
Dar ce face coffee break-ul să fie atât de popular? Cum să organizezi un coffee break de care invitaţii să îşi aducă aminte cu drag? În acest articol descoperim împreună avantajele și beneficiile unuia dintre cele mai populare trend-uri din lumea evenimentelor corporate.
Creativitate, networking, relaxare
În 1957, pauza de cafea se împământenise deja ca obicei în interiorul firmelor şi era văzută ca un subiect controversat. Directorii se plângeau că angajaţii o transformă într-un mic dejun prelungit, iar sindicaliştii cereau ca pauza să fie trecută în contractele de muncă. Astăzi, coffee break-ul este un eveniment în sine pentru subalterni, colaboratori, parteneri de afaceri, invitați şi nu numai. De ce?
- Pauza de cafea relaxează invitaţii la eveniment. Dincolo de faptul că le oferă prilejul de a se dezmorți și a-și reîncărca bateriile, pauza reprezintă un moment excelent ca ei să schimbe idei constructive și insight-uri, să comunice și să se cunoască mai bine.
- Coffee break-ul încurajează dezvoltarea grupurilor mici de colegi sau invitați şi scurtează vizibil perioada de integrare în colectiv a unui invitat întârziat sau care nu îi cunoaşte pe ceilalţi.
- Pauza completată de ritualul cafelei eliberează invitaţii de stresul acumulat la serviciu sau în timpul unui eveniment care i-a solicitat intelectual. Dacă organizezi un coffee break zilnic pentru angajați, le vei da ocazia acestora să comunice mai bine cu colegii, să fie mai creativi şi mulţumiţi de reuşitele zilnice, sau să găsească soluții creative la probleme comune. În plus, coffee break-ul reprezintă un moment de destindere și amuzament, de aceea, companiile completează coffee break-urile cu dulciuri, cabine foto şi activităţi relaxante.
- Comunicarea cât mai deasă cu ceilalţi face angajaţii mai productivi la lucru decât pauzele care nu sunt coordonate, conform un studiu american.
- Cultural vorbind, mâncarea în sine generează coeziune și comunicare, invitaților și angajaților fiindu-le mai ușor să ”spargă gheața” conversațională discutând despre preparatele oferite și continuând cu subiecte de interes.
- O cafea de calitate, alături de gustări sănătoase, aspectuoase și gustoase le dau energie invitaților unui eveniment sau angajaților unei companii, ei având tendința să se simtă mult mai bine fizic și psihic după coffee break și astfel să devină mai eficienți, participativi, deschiși la comunicare și cooperare.
Cafeaua este balsam pentru suflet şi stare de spirit. Giuseppe Verdi
Cum să organizezi un coffee break care să valorifice evenimentul corporate
Cea mai importantă etapă în organizarea unui coffee break este stabilirea detaliilor. Pauza de cafea trebuie să intervină în program la fiecare 1:30 – 2 ore, dacă durata evenimentului depăşeşte acest interval. Ea trebuie să dureze circa 15-20 de minute, pentru ca participanţii să poată savura cafeaua, să își potolească foamea, să socializeze și să poată merge și la toaletă. Pauza are nevoie de un program bine determinat şi un serviciu de catering profesionist, pentru ca derularea în sine a acestui moment de respiro să nu fie îngreunată de cozi sau aglomerație.
Alege o locaţie prietenoasă şi atrăgătoare, atunci când organizezi un coffee break ca eveniment în sine. Dacă pauza face parte dintr-o conferinţă, un workshop sau alt eveniment corporate, atunci amenajează locaţia astfel încât ea să fie una cât mai potrivită unei pauze. Poţi chiar să creezi o tematică pentru coffee break, pe care să o incluzi şi în programul de eveniment.
- Pauza de dinainte de prânz poate fi un brunch cu preparate savuroase, sărate și dulci, ușor de consumat;
- Pauza de după-amiază poate conţine opţiuni de meniu cu produse proaspete şi energizante.
Acordă atenţie aranjamentelor, astfel încât totul să fie grupat în mod coerent şi accesibil. Dacă alegi să incluzi frigidere, atunci băuturile trebuie să fie aşezate în partea de sus, iar gustările reci în partea de jos a acestora.
Detaii care completează coffee break-ul
- Alege varietatea pentru a avea invitaţi mulţumiţi. O pauză completă înseamnă cafea, ceai, băuturi răcoritoare, apă şi gustări dulci şi sărate. Solicită platouri de patiserie, mini-prăjituri, finger foods și wraps, tartine, rulouri şi fructe de la firma de catering cu care lucrezi, ca să poţi satisface gusturile cât mai multor participanţi.
- Ai grijă ca întotdeauna să oferi preparate speciale dedicate celor care au o dietă mai deosebită (produse pentru vegetarieni și vegani, produse pentru cei cu diverse alergii, produse dietetice pentru cei aflați la diverse cure etc.)
- Oferă mai multe opţiuni chiar şi la cafea şi ceai – o băutură cu scorţişoară sau frişcă poate fi mai tentantă decât una cu zahăr.
- Poţi completa pauza de cafea cu mici activări (concursuri și activități interactive, ice-breakers etc.) sau cadouri oferite participanţilor. Ai grijă ca ele să dureze mai puţin de 2 – 3 minute, astfel încât să nu ocupe timpul invitaţilor pentru socializare. Alege premiile în funcţie de specificul evenimentului, afacerii tale şi al invitaţilor.
- Evenimentul de coffee break poate fi completat şi de un barista, care prepară cafeaua pentru servire sau doar pentru expunere. Pentru un eveniment care să decurgă uşor, poţi contracta mai mulţi barista.
- Dă-le ocazia participanţilor să fie creativi. Ei pot alege să îşi accesorizeze cafeaua sau gustările. O selecţie interactivă îi va face să fie mai receptivi la detaliile din jur.
Rezultatele unui coffee break reuşit
Vei vedea rezultatele coffee break-ului în timpul evenimentului, atunci când participanţii vor fi mai atenţi la prezentările de după pauză, mai energizați și mai dispuși să colaboreze între ei. După ce ziua se va încheia, invitaţii vor fi mai deschiși să dezvolte conversaţii, să păstreze legătura cu alţi participanţi şi să contribuie la crearea unei atmosfere plăcute.
Cu un serviciu profesionist de catering, te poţi bucura de calitatea unei cafele savuroase, dar și de posibilitatea de a personaliza gustările, adăugându-le mici elemente de surpriză, cum ar fi preparate tradiționale reinventate, dulciuri sofisticate, sau produse gourmet de lux. Dacă alegi un serviciu profesionist de catering coffee-break, vei primi oferte și prețuri personalizate, fiind scutit totodată de întreg stresul organizatoric și logistic.