Un bufet suedez presupune mai multe feluri de mâncare puse la dispoziția invitaților la un eveniment, care se servesc din locul amenajat şi, apoi, mănâncă la masă. În acest articol vom explora principalele reguli de etichetă pentru un bufet suedez elegant şi armonios.
5 reguli de bune maniere pentru bufet suedez la coadă
Regulile de etichetă pentru bufetul suedez sunt făcute pentru ca servirea să meargă cât mai rapid şi fără accidente. Atunci când intri în sală, verifică dacă vesela, tacâmurile şi șervețelele sunt așezate la masă sau le iei odată cu mâncarea. Știai ce implică eticheta, atunci când stai la coadă?
- Observă cum sunt organizate mâncărurile. Află unde sunt amplasate aperitivele, mâncarea gătită, garniturile, salatele, platourile vegetariene, deserturile. Aşa, vei şti câte mâncăruri să alegi, astfel încât să nu aglomerezi farfuria.
- Băutura înaintea mâncării. Doar la servire. Dacă iei băutura înaintea mâncării, vei evita să te dezechilibrezi. Dacă nu găseşti băuturi la bufetul suedez, atunci ţi le servesc ospătarii.
- Cât de important e spaţiul fiecăruia? Persoanele de la coadă trebuie să aibă suficient spaţiu ca să se poată servi fără să provoace accidente. Lasă-i pe ceilalţi în faţă dacă stai mai mult la un preparat şi nu încerca să intri în faţa altcuiva la coadă, dacă nu vrei să mănânci o anumită mâncare. Fiecare trebuie să aibă suficient loc să îşi mişte mâinile şi coatele.
- Care este metoda optimă de servire? Ţine şerveţelul şi tacâmurile în mâna stângă sub farfurie. Aşa, ai libertatea să te serveşti cu mâna dreaptă. Serveşte-te doar cu ustensilele speciale şi pune-le în locul special, de fiecare dată. Nimeni nu îşi doreşte o prăjitură luată cu o ustensilă care a fost într-o salată. În plus, cei alergici pot avea probleme de la anumite ingrediente amestecate.
- Mâncarea este pentru toată lumea. Deşi la bufeturile suedeze este suficientă mâncare pentru toţi participanţii, anumite preparate se pot termina. Este politicos să nu iei ultima bucată dintr-un fel de mâncare. Gestul este şi în favoarea ta, deoarece acea ultimă bucată este cea pe care nu a vrut-o nimeni, din diverse motive. Dacă personalul aduce din nou acel fel de mâncare, vei avea de unde alege.
Eticheta pentru bufet suedez la masă: 5 recomandări
Mâncarea de la bufetul suedez se serveşte ca în restaurant. Mai exact, cu furculiţa în stânga farfuriei, cuţitul în dreapta şi şerveţelul în poală. De ce reguli mai trebuie să ţii cont?
- La bufet suedez poţi mânca odată ce ai ajuns la masă. Singura excepţie este dacă gazda evenimentului anunţă altceva. Altfel, nu există reguli de bune maniere care ţin de aşteptare.
- Ştiai că trebuie să schimbi farfuria de fiecare dată când alegi să îţi mai iei mâncare? Aşa, vei evita amestecul de gusturi între feluri şi nu se vor împrăştia microbii din particulele de salivă rămasă în farfurie sau reziduuri de ulei.
- La bufetul suedez trebuie să te cunoşti. Nu mânca mai multă mâncare decât de obicei şi nu lua preparate pentru ceilalţi. Fiecare se serveşte, iar tu rişti să rămâi cu mâncare neatinsă în farfurie, care personalului îi exprimă faptul că resturile nu au fost pe gustul tău.
- Cum îţi păstrezi locul la masă atunci când te ridici? Lasă şerveţelul pe scaun, iar ceilalţi vor şti că locul este ocupat.
- Ai grijă să mănânci cât vrei, nu cât poţi. Din cauză că ritmul de servire este mai alert, la bufet suedez oamenii tind să mănânce până la saturaţie. Mănâncă doar cât vrei şi grupează felurile de mâncare de pe farfurie. Te poţi întoarce oricând pentru o salată sau un desert în plus.
- Ai venit cu un grup? Roagă-i pe ceilalţi să îşi marcheze locurile ocupate la masă, înainte să plece după mâncare. Aşa nu te vei întrerupe din mâncat doar pentru a spune că un scaun este indisponibil.
Bunele maniere, după bufetul suedez
Masa la bufet suedez implică să te serveşti cu mâncare şi să o duci la masă pentru consum. Ospătarii îţi pot servi băutura. Însă, cu siguranţă vor lua farfuriile murdare de pe masă şi le vor spăla cu profesionalism. De aceea, este politicos să le mulţumeşti sau chiar să le laşi un mic bacşiş. Ei sunt cei care muncesc într-un ritm alert, pentru ca tu să te bucuri de mâncare.
Dacă ai copii, nu îi lăsa să se servească singuri, pentru că ei nu cunosc toate regulile de igienă şi etichetă de la un bufet suedez şi pot împrăştia mâncare. Iar dacă cei mici sunt acasă, aminteşte-ţi că mâncarea se serveşte în restaurant, şi nu la pachet. Pentru servirea mesei, te invităm să descoperi celelalte avantaje ale regulilor de etichetă la bufet suedez şi îţi urăm poftă bună!