Atunci când spui servicii de catering, primul lucru la care te gândești este faptul că primești preparate culinare acasă sau la sediul companiei în urma unei comenzi. Din acest motiv, mulți confundă serviciile de catering cu cele de livrare mâncare la domiciliu sau la sediul firmei. Cu toate acestea, serviciile de catering implică mult mai multe decât un simplu transport al preparatelor culinare de la furnizor la beneficiar. Astăzi vom discuta în detaliu despre ce este catering-ul, despre tipuri de catering, stiluri de catering și mai ales despre avantajele clienților când contractează astfel de soluții moderne.
Servicii de catering: Definiție
Prin servicii de catering înțelegem activitatea de preparare, furnizare, prezentare și servire a unor preparate culinare – de obicei gourmet – reci și/sau calde, sărate și/sau dulci și/sau băuturi, în mod profesional, în conformitate cu legislația în vigoare, pe bază de comandă personalizată, cu un nivel maxim de confort și într-un timp stabilit de comun acord între furnizor și beneficiar.
Diferența dintre a comanda mâncare la domiciliu și de a contracta servicii de catering rezidă în flexibilitatea celor din urmă. Serviciile de catering trebuie să se ridice atât la nivelul exigențelor clientului, cât și la exigențele pieței. Produsul de catering este destinat consumului public sau privat, în diferite spații, acoperind diverse stiluri și tipuri, și răspunzând nevoilor clientului în ceea ce privește calitatea preparatelor alimentare, modul de prezentare al acestora, precum și serviciile complementare oferite.
Un serviciu complet de catering include, așadar, preparare, furnizare, servire și debarasare, în funcție de tipul de eveniment / client pentru care s-a solicitat serviciul respectiv. Furnizorii de catering sunt în general și organizatori de evenimente, punând la dispoziția beneficiarului nu numai preparatele culinare, ci și mobilier, accesorii, personal specializat pentru servire și debarasare etc.
Când ai nevoie de servicii de catering?
Avantajul cel mai mare al serviciilor de catering este adaptabilitatea, flexibilitatea și competența acestora. Un serviciu de catering presupune interacțiunea directă dintre furnizor și beneficiar, pentru ca cel dintâi să înțeleagă mai bine nevoile celui din urmă.
Dincolo de a furniza mâncare, experții în catering sunt responsabili și de crearea unei atmosfere, a unui decor, și chiar a unui program complet de divertisment. Dacă în urmă cu câțiva ani alimentele erau singurul criteriu de evaluare a unui serviciu de catering, în prezent, exigențele au crescut. Serviciile de catering trebuie să fie capabile să se adapteze nu numai spațiului în care va avea loc evenimentul, ci și tipului de client, tematicii evenimentului, tipului de participanți la eveniment, rigorilor alimentației sănătoase sau de nișă etc.
Un serviciu de catering profesionist este capabil să se adapteze oricărei solicitări venite din partea clientului. Există câteva domenii largi de catering, precum și nenumărate tipuri de catering specializate, catalogate în funcție de stil sau mod de servire. În continuare, le vom discuta pe fiecare în detaliu.
Domeniile în care utilizăm servicii de catering
În general, serviciile de catering se împart pe trei domenii principale.
1. Catering-ul industrial
Catering-ul industrial este cea mai puțin sofisticată sau elegantă formă de catering, dar este una dintre cele mai răspândite în întreaga lume. Vorbim aici despre gătirea, porționarea, furnizarea și debarasarea de preparate culinare în cantități mari, destinate școlilor, spitalelor, închisorilor, armatei, cantinelor etc. Deși pare simplu la prima vedere, catering-ul industrial trebuie să respecte nenumărate exigențe și standarde nutriționale, de igienă, logistice și legislative.
2. Catering-ul de transport
În acest domeniu vorbim despre prepararea, porționarea, furnizarea și debarasarea de preparate alimentare destinate companiilor aeriene, companiilor de navigație pasageri (nave de croazieră) și companiilor de trafic feroviar. În general, furnizorii de catering în domeniul transportului oferă mici gustări, snacks-uri sau feluri de mâncare atent alese și porționate (dacă vorbim despre companii aeriene de linie sau nave de croaziera, trenuri etc.).
3. Catering-ul comercial
Serviciile de catering comercial sunt printre cele mai solicitate în zilele noastre de către entități private sau publice. Sofisticate, personalizate în funcție de cerințele clientului și foarte bine reglementate sub aspect legislativ, serviciile de catering comercial pot acoperi o infinitate de stiluri. Știm cu toții că putem beneficia de catering evenimente/conferințe sau catering corporate, de catering pentru petreceri/aniversări în familie și multe altele.
Cateringul comercial, așa cum menționam mai devreme, implică o relație directă cu beneficiarul final. Aceste interacțiuni au menirea de a dezvolta și diversifica oferta gastronomică, precum și de a le da furnizorilor de catering măsura exigenței clienților. În ziua de azi, firmele de catering trebuie să facă față cu succes atât competiției de pe piață, cât și pretențiilor clienților, care devin din ce în ce mai riguroși atunci când evaluează un serviciu. Pe lângă gustul preparatelor (criteriu unic până nu demult), în ziua de azi clientul pune un foarte mare accent și pe:
- locul de proveniență al ingredientelor și calitatea acestora;
- modul de preparare;
- condițiile în care are loc procesul de preparare, conservare și transport;
- aspectul estetic al preparatelor;
- diversitatea meniului, ce trebuie să cuprindă preparate tradiționale, internaționale, gourmet și/sau de nișă;
- versatilitatea preparatelor pentru a satisface unele restricții și preferințe culinare specifice (mâncare vegetariană/vegană, fără sare, fără gluten, kosher, diete speciale etc.);
- tehnologiile moderne, bucătăriile profesionale și expertiza bucătarilor care sunt capabili să se adapteze la trendurile gastronomice moderne;
- aportul nutrițional echilibrat al preparatelor;
- servicii suplimentare de logistică, servire, debarasare, organizare eveniment;
- promptitudine și adaptabilitate la cerințele clientului;
- modalități de plată flexibile.
Din acest motiv, pentru a avea succes, firmele de catering fac tot posibilul să se ridice la înălțimea tuturor acestor așteptări și chiar să le depășească.
Serviciile de catering comerciale acoperă o gamă foarte largă de evenimente: petreceri private sau corporate, nunți, botezuri, înmormântări, conferințe, întâlniri de afaceri, expoziții, lansări, aniversări, petreceri tematice, luarea prânzului la birou de către toți angajații unei firme (instituții) etc.
În plus, în foarte multe cazuri, furnizorul de catering este responsabil și cu aranjarea şi decorarea locației, contractarea serviciilor de impresariat artistic şi entertainment, contractarea altor servicii conexe (aranjamente florale, decoruri tematice, echipamente audio-video etc.), debarasarea și curățenia locației după încheierea evenimentului etc.
Pentru a înțelege mai bine însă acest tip de catering, hai să vedem care sunt cele mai cunoscute stiluri de catering, pentru a ști la ce să te aștepți de la anumiți furnizori!
3.1. Catering de tip “Specialități”
Un astfel de furnizor de catering își construiește reputația, brand-ul și clientela bazându-se pe unul sau mai multe talente culinare unice sau de nișă. De exemplu, aici intră acei furnizori de catering specializați pe mâncare etnică (mexicană, chinezească, libaneză etc.), pe prepararea peștelui și fructelor de mare, pe mâncare vegetariană/vegană, pe anumite tipuri de preparate (deserturi, aperitive etc.). Unele astfel de companii de catering furnizează numai torturi pentru nunți sau aniversări, în timp ce altele se specializează pe prepararea, furnizarea și servirea de aperitive și băuturi pentru cocktail-uri.
3.2. Catering evenimente
În această categorie intră majoritatea firmelor de catering (de la noi din țară și din străinătate). Preparatele culinare, băuturile și serviciile pot acoperi o gamă foarte largă de evenimente, adaptându-se la un număr variabil de invitați.
Astfel de servicii pot organiza de la A la Z o aniversare în familie, dar se pot ridica și la standardele unui banchet cu 500 de invitați. Indiferent dacă clientul organizează o petrecere de Crăciun corporate la sediu pentru 50 de persoane, o conferință internațională pentru 1000 de persoane, sau o întâlnire de afaceri cu 5 persoane, firma de catering evenimente este capabilă să se ridice la înălțimea așteptărilor.
Atunci când se furnizează un astfel de serviciu, firma de catering este în general responsabilă cu prepararea mâncării în avans și servirea ei în cadrul evenimentului. În funcție de necesitățile clientului, furnizorul de catering poate asigura și servicii de debarasare, dar și servicii conexe (decor, divertisment etc.).
Catering-ul de evenimente este, de asemenea, cel mai flexibil și mai creativ astfel de serviciu. Clientul are la dispoziție o mare varietate de preparate din care poate să aleagă, iar furnizorul îi pune la dispoziție și un consultant care să recomande anumite preparate în funcție de numărul de invitați, tema evenimentului, locația evenimentului, ocazia, tipul de eveniment organizat etc.
Astfel de firme sunt și cele mai căutate deoarece clienții primesc servicii complete, oferte personalizate, consultanță, meniuri care acoperă cele mai complexe și sofisticate gusturi și nevoi, personal specializat și multe altele. Mâncarea este preparată la comandă și este livrată proaspătă și în forme de prezentare atractive.
În ceea ce privește catering-ul de evenimente, trebuie să știi că această categorie poate fi împărțită în mai multe subdomenii, în funcție de tipul de servire pe care îl preferi. Nu toate companiile de catering pot să acopere aceste subdomenii, de aceea este important să știi ce să soliciți și la ce să te aștepți. În funcție de modul de organizare și servire, iată care sunt principalele tipuri de servire la un eveniment:
- Platou destinat fiecărui invitat: Acest tip de servire este similar cu cel cunoscut din restaurante. Serviciul de catering, folosind personal specializat, se îngrijește ca fiecare invitat să primească un platou/farfurie cu preparate și/sau băuturile comandate dintr-un meniu cu un număr relativ fix de opțiuni. În general, acest serviciu de catering se preferă la evenimentele cu un număr foarte mare de participanți pentru a reduce timpii de așteptare, aglomerația etc.
- Table d’hote: Acest tip de servire, împrumutat de asemenea din industria de alimentație publică, este asociat cu căldura și generozitatea. Bucătarul sau maeștrii culinari contractați vor așeza pe o masă, într-un display atractiv, toate preparatele comandate. Invitații vor sta la rând ca să fie serviți cu preparatele pe care și le doresc. În general, un astfel de serviciu se recomandă la evenimente de dimensiuni mici sau medii, în care fiecare invitat este asistat de personalul firmei de catering în alegerea preparatelor care le fac cu ochiul. Un mare avantaj este acela că așezarea felurilor de mâncare la vedere, în design-uri atractive, reprezintă o carte de vizită pentru firma de catering și un plus de inovație din partea organizatorului.
- Serviciul de tip rusesc: Preferat în general pentru cocktail-uri, petreceri private cu un număr mic sau mediu de invitați, aniversări / petreceri corporate, evenimente de strângere de fonduri, expoziții, lansări etc., acest tip de serviciu implică prezentarea unor aperitive și băuturi pe platouri purtate de către chelneri printre invitați, pe tot parcursul evenimentului. Astfel de evenimente sunt cele cu un caracter mai mult informal, la care de regulă invitații nu se așază propriu-zis la masă, dar au ocazia să se delecteze cu diverse preparate reci și calde care pot fi consumate dintr-o singură mușcătură.
- Serviciu de tip francez: Acest serviciu se pretează mai bine la evenimentele formale, elegante, de tip fine dining. Serviciul de catering nu oferă numai preparatele culinare, ci se ocupă și de servirea lor pe parcursul întregului eveniment, astfel încât invitații să se poată concentra la evenimentul în sine și să comande preparate și băuturi fără a se apropia de zona de servire.
- Bufetul suedez tradițional: Probabil cea mai răspândită modalitate de servire a participanților la un eveniment, bufetul suedez oferă la vedere mese încărcate cu gustări reci și calde, salate, deserturi și băuturi. Invitații la eveniment se servesc singuri din preparatele pe care le preferă.
- Cocktail party: De obicei, la aceste petreceri se servesc numai băuturi, cocktail-uri și snacks-uri. În acest caz, accentul se pune mai mult pe băuturi decât pe mâncare. Chelnerii poartă tăvi cu băuturi și snacks-uri printre invitați și de obicei îi întâmpină la intrarea în spațiul destinat evenimentului.
3.3 Catering livrare
Acest tip de serviciu de catering a devenit foarte popular în mediul corporate în ultimii ani la noi în țară. Este vorba despre acele servicii care, de exemplu, asigură masa de prânz angajaților companiilor sau instituțiilor. În general, preparatele se aleg dintr-un meniu destul de fix, iar livrarea se face la sediul companiei în recipiente specifice, de obicei de unică folosință.
3.4. Catering mobil
Companiile care asigură servicii de catering mobil sunt în general un hibrid de catering specializat și tonete de fast food. Mai exact, sunt acele vehicule sau tonete mobile care oferă preparate de tip gourmet, sandvișuri, diverse tipuri de mâncare etnică sau preparate bazate pe un anumit tip de ingredient.
Astfel de vehicule și standuri sunt ușor de întâlnit în cadrul unor evenimente publice în spații libere, la concerte, convenții, târguri, în spații comerciale ample (mall-uri de exemplu) și multe altele. Unele astfel de servicii pot fi confundate cu tonetele de fast-food, cu diferența că oferă produse cu un grad mai înalt de calitate și specificitate.
Avantajele contractării unui serviciu de catering
Specialiștii în catering, la fel ca și organizatorii de evenimente, știu că servirea mesei este un act social menit să îi apropie pe oameni, indiferent cât de formal sau informal este evenimentul respectiv și ce conotație are. Produsul de catering devine astfel un liant psihologic și social, ceea ce amplifică valoarea intrinsecă a preparatelor oferite. Pe lângă acestea, însă, serviciile de catering vin cu o serie de avantaje greu de egalat de către alte servicii de alimentație publică:
- Oferă clientului posibilitatea alegerii/personalizării meniului sau chiar a rețetelor în anumite situații;
- Se adresează consumatorului final nu numai prin perspectiva gustului propriu-zis al preparatelor, ci și prin prisma aspectului vizual, al calității/unicității ingredientelor, al atmosferei create și al profesionalismului cu care sunt preparate și servite alimentele;
- Se adaptează rapid la cerințele clientului, putând furniza servicii complete indiferent de natura evenimentului, a numărului de participanți și al exigențelor culinare ale acestora;
- Le oferă beneficiarilor servicii complementare și se pot ocupa de organizarea întregului eveniment, câștigându-i astfel clientului timp și resurse materiale și umane;
- Oferă un grad sporit de confort clientului, care nu se mai preocupă cu neplăcutele aspecte logistice post-eveniment (debarasarea, spălarea vaselor și tacâmurilor, curățenia etc.)
- Cel care pune la dispoziția participanților la un eveniment un serviciu de catering de înaltă calitate se asigură că invitații vor fi excelent serviți iar toate așteptările lor vor fi satisfăcute. Acest lucru este esențial mai ales pentru evenimentele corporate în care reputația companiei se clădește și pe impresia pozitivă pe care și-o fac partenerii în legătură cu firma respectivă.
Cum alegi furnizorul de catering potrivit?
Concurența pe piața de catering din România este destul de mare pentru ca furnizorii de astfel de servicii să se întreacă în promoții și oferte. Dincolo însă de bugetul pe care îl ai la dispoziție și de propunerile de catering care ți se fac în baza acestui buget, iată câteva întrebări la care furnizorul de catering ar trebui să îți răspundă:
- A mai organizat un astfel de eveniment în trecut? Ce feedback a primit?
- Poate să îți ofere consultanță în ceea ce privește meniul și varietatea preparatelor în funcție de tipul de eveniment, profilul participanților, locația, data evenimentului și unele limitări nutriționale (participanți vegetarieni/vegani, participanți cu intoleranță la gluten, participanți cu restricții de dietă etc.)?
- Poate să îți ofere servicii conexe (decor, sonorizare, multi-media etc.)?
- Îți poate pune la dispoziție personal specializat pentru servire și debarasare dacă îi soliciți?
- Îți oferă și alte avantaje pentru a te fideliza ca și client?
Acestea sunt numai câteva aspecte referitoare la ceea ce trebuie să știi despre servicii de catering și tipurile lor. Dacă ai și alte întrebări sau dorești clarificări suplimentare, nu ezita să ne contactezi!